Vad är massage?

Vad är hundmassage?

Hundmassage kan ges för att skapa välbefinnande för hunden och för att förebygga skador genom att muskler hålls spänningsfria. En för spänd muskel kan även orsaka ledproblem.

Massagen hjälper till att mjuka upp muskler som får arbeta extra mycket.

En hund med höftledsproblem eller artros exempelvis, kommer att belasta vissa muskler extra hårt för att kompensera för sin svaghet i de partier som berörs av problemet. Till det kommer att massagen för hundar har en mycket rogivande effekt och kan hjälpa överaktiva hundar att bli lugnare.

Som hundmassör försöker jag hjälpa dig att lokalisera problemet på din hund eventuellt har muskulärt - eller för att ge din hund förebyggande behandling för att hålla din hunds muskler fria från onödiga spänningar och på så vis minska skaderisker. Jag kan även ge tips på hur vi ska träna musklerna som behöver hjälp med små enkla gymnastikövningar eller bara för att ge hunden en behaglig massage som ger kroppen välbefinnande och avspänning. Massagen ges på hundens villkor vilket betyder att det inte får ske med tvång så första gångerna kanske man bara bekantar sig med hunden, dvs att det bara blir en genomgång av statusen. En hundmassör skall alltid fråga om din hunds allmäntillstånd innan massage ges.

Hundmassörer arbetar med att bearbeta muskler men är inte utbildade för att behandla din hund medicinskt som en veterinär. Om det krävs veterinärvård kommer du att rekommenderas att tala med din veterinär innan en massagebehandling ges till din hund. Det finns idag genom vissa försäkringsbolag, på veterinärs inrådan, möjlighet till ersättning för hundmassage. Fråga din veterinär och ditt försäkringsbolag om detta kan vara aktuellt för din hund.

Vad händer rent kroppsligt när din hund får massage? Blodcirkulationen ökar när hunden får massage. Näring och syre transporteras på det effektivare ut till hundens muskler, bindväv, benvävnad och inre organ. Detta gör att läkningsprocessen i exempelvis en skadad muskel eller sena går snabbare.

Blodtrycket sänks lokalt genom att muskelspänningen släpper och blodet kan cirkulera bättre genom muskeln. Blodtrycket sänks också genom att hormonet oxytocin frisätts. Oxytocin verkar i parasympatiska delen av nervsystemet, det vill säga lugn-och ro delen. Denna del är viktig i kroppens uppbyggnad då det påverkar utsöndring och immunförsvar. Hunden kommer ner i varv och kan slappna av och läkning stimuleras. Lymfcirkulationen påskyndas. Lymfan är en viktig del av immunförsvaret.

Lymfsystemet har också en viktig funktion genom att det transporterar bort slaggprodukter och överblivna proteiner och när cirkulationen ökar stärks hundens immunförsvar.

Ledvätskan stimuleras vid en behandling, där man gör lätta passiva rörelser i leden, vilket resulterar i att ledvätska smörjer lederna.

Spänningar i muskler löses upp och blodet och syret kan åter strömma genom muskeln. Och smärtor i muskeln minskar.

Oxytocin, som är ett lugn och ro hormon utsöndras i kroppen vid massage och en djup avslappning ges. En vila som är nyttig för all läkning och återhämtning. Detta ger också stressade och nervösa hundar en chans att gå ner i varv och spända muskler får tillfälle att slappna av.

Hundmassage kan användas i flera olika syften som för till exempel tävlings-, avkopplings- eller rehabiliteringsändamål. Se tävlings karens, på JV!

 Fördelarna för hundar är i princip detsamma som för människor. Massageterapi har många fysiologiska effekter på patienten i fråga. Så tidigt som i början av 1800-talet genomfördes olika djurförsök i syfte att dokumentera dessa effekter som, bland annat, inkluderat följande:

Förbättrad cirkulation, ökad utsöndring av endorfiner, förbättrad kondition och uthållighet i musklerna, underhåll av balans och hållning, avkopplande och spänningslättande, förbättrar attityd och mentalt fokus, påskyndar utdrivning av toxiner samt skadeförebyggande genom öka rörelseomfånget och göra musklerna smidigare. Hundens kroppsmedvetenhet ökar.

 Att massage inte är ett substitut för veterinärvård är något som man alltid ska ha i åtanke. Dock kan det, i kombination med medicinsk vård, hjälpa till att förbättra återhämtningen i många medicinska fall.

När det gäller hundar det lindrar det åldersrelaterade problem, minska muskelspänningar, ömhet, spasmer, vätska i kroppen och andra svagheter samt minska kronisk smärta, artrit m m genom utsöndring av endorfiner och ökad rörlighet. Icke att förglömma är det emotionella välbefinnandet som massagen dessutom kan skapa. Hundmassörer arbetar ofta med hundar för att lugna hyperaktivitet, oro och nervositet.

Hundmassage är en förebyggande & friskvårdande behandling!

I en vanlig behandling utförs delar av följande:

  • Gångprov – hunden får visa upp sina rörelser
  • Scanning – visitation av muskler, ligament och leder samt stresspunkter
  • Euflorage – Uppvärmning
  • Lymfmassage – lymfvägarna stimuleras
  • Bindvävsmassage – vi släpper på bindväven runt hud och muskler, ej djupgående
  • Petrissage – Genomgång av musklerna och lösgörande för bindväv
  • Pressur – Riktar in sig på muskelproblem och knutar
  • Hooking –  Segmentell ryggmassage
  • Vibbrationer – Används på de stora buk och bröstmusklerna

 

Funderar du över något så är du välkommen att ringa!

Rose Hedman, Diplomerad Hundmassör genom Axelssons Animalmassage school

0709-7860 88

Välkommen att boka tid!

 

Några av våra kunder!

milomass sv

Gör som Mr. M matte,

Mr. M är en äldre herre med en bakom liggande sjukdom som gör att han har sina bättre och sämre dagar. När han fått sin massage mår han mycket bättre och är super pigg!

 

20839092_110730592938828_4332441774715830272_n

Eller som Mr. B matte.

Mr B är en aktiv sporthund som ibland får arbeta lite för mycket. Det gör att han blir stel och tar korta steg med en krum rygg linje. Genom massagen så hjälper vi Mr. B att snabbare återhämta sig och minskar skaderisken för rupturer. Redan efter en behandlig ökade han steglängden och ville röra sig mera!

Vill du ge din hund en hälsosam massage genomgång du också?

Boka genom att maila oss på rms.hundcenter@telia.com eller ring 0709-78 60 88

Välkommen!

Här är muskler som vi arbetar med under massagen!

muskler3

 muskler4

Muskler2 

 

diplom

 

Hej!

Vi vill också passa på att berätta att Rose även är under utbildning till Hundfysioterapeut på ReDog i Västerås.